Friday, 24.May.2024, 03.05
Welcome Guest

Gjakova

Rezerva të medha nafte ne Shqiperi - Forumi

[ New messages · Members · Forum rules · Search · RSS ]
  • Page 1 of 1
  • 1
Forumi » Shkenca » Ekonomi & biznes » Rezerva të medha nafte ne Shqiperi
Rezerva të medha nafte ne Shqiperi
RayManDate: Tuesday, 19.August.2008, 17.56 | Message # 1
Antarë
Group: Antar
Messages: 5
Status: Jasht Linje
Keto depozita nafte jane ne gjendje të prodhojne më shume se 3 miliarde fuci me nafte, dhe keto puse të pasura do të shfrytezohen nga Kompanjia Petrolifere Zvicerane Manas Corporation, ne vend qe të shfrytezohen nga kompani shqiptare të naftes .
Manas Petroleum Corp. - Home Page - Mon Jul 21, 2008

Manas Petroleum Corporation fitoi ne dhjetor të 2007 koncensionin qeveritar per aktivitetet e eksplorimit, zhvillimit dhe prodhimit të hidrokarbureve fale akordit midis Ministrise se Ekonomise Tregetise dhe Energjise perfaqsuar nga Agjencia Kombetare e Burimeve Natyrore dhe DWM Petroleum AG.( e kontrolluar nga Manas Petroleum Corporation). Prezenca e nje sasie kaq të madhe nafte eshte konfirmuar nga korporata USA Gustavson Associates LLC Gustavson Associates, LLC™ - Engineering Geologists & Mineral Appraisers e cila ofron nje sherbim keshillues inxhinierik dhe financiar ne nivel nderkmbetar, e cila pohon se “rezervat e naftes të zbuluara ne Shqiperi jane shume here më të medha sesa mendohej deri tani dhe me deposita nentokesore mbi 3 trilion metra kube rezerva gazi natyral, qe ofrojne të ardhura me mbi 32 miliarde dollaresh po të marrim parasysh cmimin aktual të naftes”. Sipas eksperteve Shqiperia eshte i vetmi shtet ne Rajon qe ka nje sasi të tille hidrokarburesh.

Studimi eshte kryer mbi nje terren qe perhapet mbi 4000 kilometra katrore duke nisur nga:
- Durresi deri ne Shkoder: ne blloqet A-B e D-E.
- Zona jugore e Tiranes qe ka nje nafte shume të ngjashme më ate të Cakranit.
- Zona veriore e Tiranes qe perhapet neper blloqet B, D dhe E, perfshih dhe zonen e Rinasit.

Manas Petroleum Corp. - Albania - Overview - Mon Jul 21, 2008
Keto zona kane qene objekt të kerkimeve naftetare të Korporatave AlbPetrol, Shell, INA, Premier Oil e Coparex të cilat kane braktisur projektin e nxjerrjes duke nxjerre si justifikim “luften civile ne Shqiperi (?), dhe konfliktin ne Kosove”. Eshte shume i çuditeshem fakti qe paqendrueshmeria politike ne rajon të kete ndaluar aktivitetin e nxjerrjes se naftes, kur dihet shume mire se pikat më nevralgjike të nxjerrjes se naftes ne bote jane të karakterizuara nga luftra dhe konflikte (rasti më konkret eshte Iraku).
Ne keto 18 vitet e fundit mbi truallin Shqiptar jane hapur mbi 4.666 puse nafte, nga të cilat 3.123 jane aktive ndersa 981 jane mbyllur ose braktisur . Gustavson Associates pohon se Shqiperia permban mbi 3 miliarde fuçi nafte ne nje thellesi mesatare ( jo shume të thelle) prej 3500 metra, të mbeshtjelle nga nje shtrese e karbonizuar. Lind natyrshem pyetja: Si eshte e mundur qe ne keto vite megjith tekniken e larte të eksplorimit nga korporatat e tjera, kjo sasi kaq e madhe nafte nuk kishte dale më pare ne drite, por del sot pas firmosjes se akordit më korporaten Zvicerane ?

Eshte e rendesishme të theksohet fakti i nderprerjes se rindertimit të TEC-it ( centrali termoelektrik i Fierit financuar nga lobet boterore) nga Nderrmarrja Elektrike Ticineze (AET), qe parashikon ristrukturimin e digave dhe centraeve hidro-elektrike të ndertuara prane lumit Drin fale studimit të kerkuar gjithmon nga Zvicra per më shume se 1 milion euro.
Shqiperia po mbledh nje sere studimesh dhe kerkimesh mbi naften, ku pjesa më e madhe jane të financuara nga shoqeri Zvicerane por pa perfunduar asnjehere planet dhe kohen e investimit, gjithashtu deri tani nuk eshte ndertuar akoma as edhe 1 central per të shpetuar Shqiperine nga kriza e rende energjitike . Lind dyshimi se mbrapa ketyre projekteve levizin të tjera mekanizma qe kane të bejne me Bonds, Kolateralet etj, të destinuara të financojne projekte infrastrukture ose energjitike, qe fshehin ne te vertete kontrata finaciare qe kane qellim krijimin e parave nga hici (sic ishin piramidalet e 1997). Keto fonde do sherbejne per krijimin e kapitaleve të bankave, dhe ndermarrjeve duke fryre keshtu bilancet e tyre. Nje shembull konkret ne kete drejtim ka qene rasti i Petrobras qe deklaroi gjetjen e rezervave të naftes ne Brazil, por qe mbrapa skene neper tregjet finanziare zvicerane ishin shitur-blere kolateralet e pavlefshmedhe Bonds Petrobras sikur të ishin të vlefshme. Keto lloj pislliqesh finaciare rrezikojne të mbushin arken e shtetit shqiptar me karta e tituj të pavlefshm, të dhena nga finacieret private si garanci e finacimit të projekteve të rendesishme, por qe ne të vertete do sjellin borxhe qe kane per tu paguar nga taksat e qytetareve shqiptare.

 
Forumi » Shkenca » Ekonomi & biznes » Rezerva të medha nafte ne Shqiperi
  • Page 1 of 1
  • 1
Search:

Login form
Site friends

 
Statistics
Our poll
Rate my site
Total of answers: 68
Copyright MyCorp © 2024 | Hosted by uCoz